Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 24 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Zařízení pro monitorování plynů v chovu jedlého hmyzu
Chlumecký, Karel ; Skácel, Josef (oponent) ; Adámek, Martin (vedoucí práce)
Bakalářská práce pojednává o monitorování plynů při chovu jedlého hmyzu se zaměřením na nebezpečné plyny. V první části práce je popsán životní cyklus jedlého hmyzu a s ním i spojené ekologické důsledky. Následuje stručný popis měření neelektrických veličin. Uvedené poznatky jsou využity při návrhu a realizaci chovné jednotky v praktické části bakalářské práce. Návrhová část obsahuje výběr a popis použitých komponent a jejich umístění na chovné jednotce. Chovná jednotka je řízena mikrokontrolerem ESP32 firmy Espressif. Dále praktická část obsahuje první výsledky experimentálních měření a program pro mikrokontrolér. Výsledky jsou ve formě grafu. Chovný box je možné využít pro většinu terarijní živočichy.
Processing of selected species of edible insects for food purposes
Masár, Martin ; Lacina,, Lubor (oponent) ; Svěrák, Tomáš (vedoucí práce)
This diploma thesis is focused on nutritional evaluation of selected insect powders from house crickets, yellow mealworms and lesser mealworms and of one insect-based food product, which was also developed as one of the aims of this work. In addition to basic nutritional analyzes, also ICP-OES for mineral composition and GC-FID for fatty acid composition were used. Also, the crude protein content, using CHNSO analyzer and content of EAA was determined. Using PCA analysis, samples of individual insect powders were successfully distinguished, which confirmed the diversity of individual insect species, and thanks to the projection into the plane of the principal components, it is possible to see in terms of which nutritional parameters they differ the most. Sensory analysis of the newly developed insect-based product with addition of lesser mealworm powder was also performed in comparison to competing products. The work also includes an extensive consumer survey on a sample of 2,019 participants, concerning the perception of entomophagy in the Czech Republic and Slovakia, which was conducted online.
Inovace zařízení pro chov potemníka moučného
Dvorský, Adam ; Búran, Martin (oponent) ; Adámek, Martin (vedoucí práce)
Práce měla za úkol seznámit čtenáře o možnostech a podmínkách chovu jedlého hmyzu v České republice se zaměřením na vybraný druh, jmenovitě potemníka moučného (Tenebrio molitor). Navrhnout optimalizaci chovných podmínek pro různé stádia chovu, s možností zrychlení chovu. Další částí práce bylo seznámení se s vlastnostmi mikrokontroleru řady Espressif ESP32 a jeho využití v oblastech jednoduchého řízení přípravků. Z těchto zjištěných podmínek byla ve druhé polovině práce navrhnuta a realizována chovná stanice, která byla řízena tímto mikrokontrolerem ESP32 firmy Espressif. Práce popisuje navržené komponenty pro měření a regulaci podmínek chovu se zaměřením na teplotu, vlhkost, dávkování potravy a tekutin. Předposlední kapitolou je zmíněno experimentální měření regulovaných podmínek s vyhodnocením měřených dat. Závěrem je zhodnocení řešení a jeho další možnosti.
Zařízení pro měření a regulaci podmínek chovu jedlého hmyzu
Dvorský, Adam ; Búran, Martin (oponent) ; Adámek, Martin (vedoucí práce)
Tato práce je zaměřena na návrh a realizaci měřicího a regulačního systému pro úspěšný chov jedlého hmyzu se zaměřením na potemníka moučného (Tenebrio molitor). Pro správné nastavení systému jsou v první části práce zjištěny a popsány obecné podmínky chovu hmyzu. Popis je především zaměřen na potemníka moučného, jeho vývoj a základní chovné podmínky (teplota, vlhkost aj.). Tyto informace jsou dále použity pro vývoj chovného zařízení, jehož základní koncepce je v práci dále stanovena. Zařízení řídí mikrokontrolér ESP32 firmy Espressif. Práce seznamuje s jeho programováním, připojováním a programováním základních komponent pro navrhovaný systém. Experimentální měření ověřuje funkčnost měření a regulace v chovném boxu. Regulace je přesná na desetiny až setiny °C. V neposlední řadě je návrh porovnán s dosud existujícími zařízeními.
Návrh marketingové strategie pro uvedení těstovin s hmyzím proteinem na trh
Šulc, Marek
Šulc, M. Návrh marketingové strategie pro uvedení těstovin s hmyzím proteinem na trh. Bakalářská práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2023. Tato bakalářská práce se zaměřuje převážně na specifika marketingových strategií produktů s obsahem hmyzího proteinu. První část práce se zabývá rešerší literatury a studií, které souvisejí se zkoumanou problematikou. V druhé části je pak proveden průzkum českého trhu a následně je navrhnuta marketingová strategie včetně kvantifikace nákladů pro vstup nového produktu, obsahujícího hmyzí protein, na trh.
Stanovení profilu mastných kyselin v hmyzích surovinách modifikovaných výživovými přídavky jedlých olejů a vitamínu D k základnímu krmivu hmyzu
Tomanová, Adéla
Tato diplomová práce se zabývá profilem mastných kyselin v tělech larválního stádia potemníka moučného, a jak je možno zastoupení mastných kyselin v těle tohoto hmyzu ovlivnit typem přijímané potravy. Teoretická část je věnována legislativě řešící problematiku jedlého hmyzu v české republice a EU, obecnému anatomickému popisu hmyzího těla, charakteristice zástupců schváleného jedlého hmyzu včetně jejich nutriční stránky, výhodám a nevýhodám konzumace hmyzu, průmyslovému zpracování hmyzu a s konzumací hmyzu související potravinové neofobii. Součástí je také obecná charakteristika a rozdělení mastných kyselin. Praktická část se věnuje metodice výkrmu vlastních vzorků larev potemníků moučných krmených základním krmivem obohaceným o rostlinné oleje a vitamin D, dále chemickým postupům pro stanovení profilu mastných kyselin v jejich tělech a vyhodnocení získaných výsledků a diskuzi.
Hodnocení mikrobiologických rizik jedlého hmyzu
Hedvičáková, Adéla
Konzumace jedlého hmyzu je činnost, která v poslední době nabývá na významu. Pro bezpečné využití jedlého hmyzu je nutné mimo jiné provést hodnocení rizik spojených s konzumací. Tato práce byla zaměřena na hodnocení mikrobiologických rizik jedlého hmyzu. Teoretické část práce podává informace o nutričních vlastnostech jedlého hmyzu a rizicích spojených s konzumací hmyzu. Dále zmiňuje legislativu, které souvisí se zařazováním hmyzu do potravin. Práce popisuje vliv hmyzu a jeho konzumaci na životní prostředí a předkládá faktory, na které je nutné se do budoucna dále zaměřit. Práce podává výčet významných patogenních mikroorganismů. V praktické části je možné nalézt statistické vyhodnocení naměřených hodnot obsahu patogenů, které byly přítomny u hmyzu a v krmivech. Byly stanoveny celkové počty mikroroganismů, Escherichia coli, enterobakterie, plísně, Staphylococcus aureus a bakterie mléčného kvašení. Výsledky byly porovnány s výsledky studií na podobné téma.
Vliv způsobu zpracování larev potemníka brazilského na barevné a texturní vlastnosti produktu
Čaloudová, Jana
Diplomová práce se zabývala zpracováním larev potemníka brazilského krmeného různými krmivy za pomoci sušení mrazem samostatně a v kombinaci s pražením, s následným zhodnocením základních parametrů produkce. Nejvyšší nárůsty délky (17,1 %) a hmotnosti (17,4 %) jedince byly detekovány u larev kontrolní skupiny (K). Nejvyšší nárůst celkové hmotnosti (42,8 %) byl pozorován u skupiny 1 krmené fermentovanými pšeničnými otrubami. Sušení mrazem způsobilo pokles hmotnosti o více než 60 % u všech skupin, obsah vody byl u všech skupin snížen pod 1,3 %. Následné pražení larev nezpůsobilo významný pokles hmotnosti. Nejvýraznější pokles délky larev (22,9 %) po sušení mrazem byl detekován u skupiny 1, pražení nemělo vliv. Dále byla provedena analýza barevných vlastností připravených vzorků a stanovení jejich pevnosti. Žádná ze sledovaných úprav neměla za následek produkci příliš tmavých larev. Rozdíly mezi sledovanými skupinami v parametru barvy a* a b* nebyly statisticky významné. Nejvyšší pevnost larev sušených mrazem byla zjištěna u skupiny 1, která byla pouze sušena mrazem (2,35 N), vlivem pražení nedošlo k významné změně pevnosti. Technologické úpravy jedlého hmyzu měly vliv na texturu a barvu produktu, tudíž je jejich správná volba a provedení důležité pro konečný výrobek a jeho vnímání konzumenty.
Trendy ve využití hmyzí suroviny v potravinách
Polák, Daniel
Tato bakalářská práce se zabývá využitím hmyzí suroviny v potravinářství. Po celém světě je zaznamenáno okolo 2000 jedlých druhů hmyzu, které se běžně konzumují na území Afriky, Asie a Oceánie. Během posledních let se stal jedlý hmyz i hlavním předmětem diskuze v západním světě. V Evropské unii byly podniknuty legislativní kroky, které umožnily kategorizovat určité druhy jedlého hmyzu jako potravinu. Na evropském trhu nalezneme výrobky z potemníka moučného, cvrčka domácího, sarančete stěhovavého a potemníka stájového. Tento jedlý hmyz je bohatým zdrojem bílkovin, tuků, vitamínů a minerálních látek. Obsahuje také vlákninu chitin, která je spojována s nižší stravitelností hmyzích výrobků a zároveň může působit jako alergen. Některé nutriční látky mohou být předmětem k vývoji inovativních technologií. Například bílkoviny ze sarančete stěhovavého mají předpoklady pro vývoj jedlých obalů nebo vláknina chitin může být dalším alternativním zdrojem k získávání chitosanu.
Hodnocení environmentálních dopadů chovu hmyzu pro potravinářské účely v podmínkách ČR metodou LCA
MUCHKA, Lukáš
Diplomová práce se zabývá hodnocením environmentálních dopadů chovu hmyzu pro potravinářské účely v podmínkách České republiky. Téma je zaměřeno na dopadovou kategorii klimatické změny s důrazem na Global Warming Potencial (zkráceně GWP). Environmentální dopady jsou hodnoceny pomocí metody Life Cycle Assessment (LCA). Tato metoda je založena na vyhodnocování dopadu, který má produkt na životní prostředí v průběhu jeho života. Díky tomu bylo pomocí metody možné vyhodnotit různé potenciální typy dopadů. LCA analýza je postavena na základě principu "cradle to gate", tzv. od kolébky k bráně. Přístup je založen od získávání surovin, až po konečnou výstupní bránu, reprezentovanou v podobě produktu. Jako produkt je zvolen jeden kilogram hmyzího produktu. Pro LCA analýzu byl vytvořen modelový chov potemníka moučného (Tenebrio molitor). Data pro tuto práci byla získávána od chovatelů jedlého hmyzu v České republice, kterým bylo zasláno šetření. Některá data byla získána z odborné literatury. V návaznosti na získaná data byl vytvořen výpočet vznikající environmentální zátěže. V diplomové práci bylo zjištěno, že jeden kilogram hmyzího produktu generuje uhlíkovou stopu 11,87 kg CO2-eqv.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 24 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.